Cryptocurrencies zijn enorm volatiel, maar die volatiliteit kan winstkansen creëren als u deze digitale activa wilt verhandelen. Cryptomunten zoals Bitcoin en Ethereum zijn sinds hun debuut enorm in opkomst, maar hebben onderweg ook enorme boom-bust-cycli meegemaakt. Ervaren handelaren speculeren al jaren op cryptocurrencies, maar hoe kun je aan de slag als je nieuw bent op de cryptomarkt?
Hier leest u hoe u kunt beginnen met investeren in cryptocurrency en voor welke aanzienlijke risico’s u moet oppassen.
5 stappen voor het investeren in cryptocurrency
Allereerst: als u in crypto wilt investeren, moet u al uw financiën op orde hebben. Dat betekent dat er een noodfonds moet zijn, een beheersbaar schuldenniveau en idealiter een gediversifieerde beleggingsportefeuille. Uw crypto-investeringen kunnen nog een onderdeel van uw portefeuille worden, een die hopelijk helpt uw totale rendement te verhogen.
Let op deze vijf andere dingen als u begint te investeren in cryptocurrencies.
1. Begrijp waarin u investeert
Zoals u bij elke belegging zou doen, moet u precies begrijpen waarin u belegt. Als u aandelen koopt, is het belangrijk om het jaarverslag en andere SEC-documenten te lezen om de bedrijven grondig te analyseren. Plan hetzelfde te doen met alle cryptocurrencies, aangezien er letterlijk duizenden zijn, ze allemaal anders functioneren en er elke dag nieuwe worden gemaakt. U moet de investeringscasus voor elke transactie begrijpen.
In het geval van veel cryptocurrencies worden ze door helemaal niets ondersteund, noch door harde activa, noch door de cashflow van een onderliggende entiteit. Dat is bijvoorbeeld het geval voor Bitcoin, waar beleggers er uitsluitend op vertrouwen dat iemand meer voor het actief betaalt dan zij ervoor hebben betaald. Met andere woorden: in tegenstelling tot aandelen, waar een bedrijf zijn winst kan laten groeien en op die manier het rendement voor u kan verhogen, moeten veel crypto-activa erop vertrouwen dat de markt optimistischer en bullisher wordt voordat u winst kunt maken.
Enkele van de meest populaire munten zijn Ethereum, Dogecoin, Cardano en Solana. Voordat u gaat beleggen, moet u dus de potentiële voor- en nadelen begrijpen. Als uw financiële investering niet wordt ondersteund door activa of cashflow, kan deze uiteindelijk niets waard zijn.
2. Onthoud: het verleden is voorbij
Een fout die veel nieuwe investeerders maken, is naar het verleden kijken en dat extrapoleren naar de toekomst. Ja, Bitcoin was vroeger centen waard, maar is nu veel meer waard. De belangrijkste vraag is echter: “Zal die groei zich in de toekomst voortzetten, ook al is het niet zo snel?”
Beleggers kijken naar de toekomst, niet naar wat een actief in het verleden heeft gedaan. Wat zal de toekomstige rendementen bepalen? Handelaren die vandaag een cryptocurrency kopen, hebben de winsten van morgen nodig, niet die van gisteren.
3. Let op die volatiliteit
De prijzen van cryptocurrencies zijn ongeveer zo volatiel als een actief maar kan zijn. Ze kunnen binnen enkele seconden snel neervallen op niets meer dan een gerucht dat uiteindelijk ongegrond blijkt te zijn. Dat kan geweldig zijn voor geavanceerde beleggers die snel transacties kunnen uitvoeren of die een goed inzicht hebben in de fundamenten van de markt, hoe de markt zich ontwikkelt en waar deze naartoe zou kunnen gaan. Voor nieuwe investeerders zonder deze vaardigheden – of de krachtige algoritmen die deze transacties sturen – is het een mijnenveld.
Volatiliteit is een spel voor krachtige Wall Street-handelaren, die allemaal proberen andere beleggers met diepe zakken te slim af te zijn. Een nieuwe belegger kan gemakkelijk verpletterd worden door de volatiliteit.
Dat komt omdat de volatiliteit handelaren, vooral beginners, uitschakelt die bang worden. Ondertussen kunnen andere handelaren tussenbeide komen en goedkoop inkopen. Kortom, volatiliteit kan geavanceerde handelaren helpen ‘laag te kopen en hoog te verkopen’, terwijl onervaren beleggers ‘hoog kopen en laag verkopen’.
4. Beheer uw risico
Als u op korte termijn activa verhandelt, moet u uw risico beheersen, en dat kan vooral het geval zijn bij volatiele activa zoals cryptocurrency. Als nieuwere handelaar moet u dus begrijpen hoe u het beste risico’s kunt beheren en een proces kunt ontwikkelen waarmee u verliezen kunt beperken. En dat proces kan van individu tot individu verschillen:
- Risicobeheer voor een langetermijnbelegger kan simpelweg nooit verkopen zijn, ongeacht de prijs. De langetermijnmentaliteit stelt de belegger in staat vast te houden aan zijn positie.
- Risicobeheer voor een kortetermijnhandelaar kan echter bestaan uit het stellen van strikte regels over wanneer er moet worden verkocht, bijvoorbeeld wanneer een belegging met 10 procent is gedaald. De handelaar volgt de regel vervolgens strikt, zodat een relatief kleine daling later geen verpletterend verlies wordt.
Nieuwere handelaars zouden moeten overwegen om een bepaald bedrag aan handelsgeld opzij te zetten en dan in ieder geval in eerste instantie slechts een deel ervan te gebruiken. Als een positie in hun nadeel beweegt, hebben ze nog steeds geld in reserve om later mee te handelen. Het uiteindelijke punt is dat je niet kunt handelen als je geen geld hebt. Als u dus wat contant geld in reserve houdt, heeft u altijd een bankroll om uw handel te financieren.
Het is belangrijk om risico’s te beheersen, maar dat brengt emotionele kosten met zich mee. Het verkopen van een verliezende positie doet pijn, maar als u dit doet, kunt u later nog grotere verliezen voorkomen.
5. Investeer niet meer dan u zich kunt veroorloven te verliezen
Ten slotte is het belangrijk om te voorkomen dat u geld dat u nodig heeft, in speculatieve activa belegt. Als u het zich niet kunt veroorloven om het – alles – te verliezen, kunt u het zich ook niet veroorloven om het in risicovolle activa zoals cryptocurrency of andere speculatieve activa te stoppen.
Of het nu gaat om een aanbetaling voor een huis of een belangrijke aanstaande aankoop, het geld dat u de komende jaren nodig heeft, moet op een veilige rekening worden bewaard, zodat het er is wanneer u het nodig heeft. En als u op zoek bent naar een absoluut zeker rendement, dan is uw beste optie het afbetalen van hoge renteschulden. U verdient (of spaart) gegarandeerd de rente die u over de schuld betaalt. Je kunt daar niet verliezen.
Ten slotte mag u de veiligheid van een beurs of makelaar die u gebruikt niet over het hoofd zien. U mag de activa legaal bezitten, maar iemand moet ze nog steeds veiligstellen, en de beveiliging ervan moet streng zijn. Als ze denken dat hun cryptocurrency niet goed beveiligd is, kiezen sommige handelaren ervoor om te investeren in een crypto-portemonnee om hun munten offline te houden, zodat ze ontoegankelijk zijn voor hackers of anderen.
Andere manieren om in cryptocurrency te investeren
Hoewel direct investeren in cryptocurrency populair is, hebben handelaren andere manieren om in het crypto-spel te komen, sommige directer dan andere. Deze omvatten:
- Crypto-futures: Futures zijn een andere manier om in te zetten op de prijsschommelingen van Bitcoin, en met futures kunt u de kracht van het hefboomeffect gebruiken om enorme rendementen (of verliezen) te genereren. Futures zijn een snel bewegende markt en verergeren de toch al volatiele bewegingen in crypto.
- Bitcoin ETF’s: In januari 2024 keurde de Securities and Exchange Commission verschillende op de beurs verhandelde fondsen goed die rechtstreeks in Bitcoin investeren. Spot Bitcoin ETF’s zijn verkrijgbaar via de meeste online makelaars die traditionele effecten zoals aandelen en obligaties aanbieden. Deze ETF’s kunnen dus een gemakkelijke manier zijn om crypto te kopen via een fondsachtig product.
- Crypto-uitwisseling of makelaarsaandelen: Het kopen van aandelen in een bedrijf dat klaar is om te profiteren van de opkomst van cryptocurrency, ongeacht de winnaar, kan ook een interessante optie zijn. En dat is het potentieel van een beurs als Coinbase of een makelaar als Robinhood, die een groot deel van zijn inkomsten uit cryptohandel haalt.
- Blockchain-ETF’s: Met een blockchain-ETF kunt u beleggen in bedrijven die kunnen profiteren van de opkomst van blockchain-technologie. De beste blockchain-ETF’s geven u blootstelling aan enkele van de belangrijkste beursgenoteerde bedrijven in de ruimte. Maar het is belangrijk op te merken dat deze bedrijven vaak veel meer doen dan cryptogerelateerde zaken, wat betekent dat uw blootstelling aan cryptocurrency verwatert, waardoor uw potentiële voor- en nadelen worden verkleind.
Elk van deze methoden varieert qua risico en blootstelling aan cryptocurrency, dus u wilt precies weten wat u koopt en of het aan uw behoeften voldoet.
Veelgestelde vragen over beleggen in cryptocurrency
Hoeveel geld heb ik nodig om te beginnen met investeren in cryptocurrency?
In theorie kost het slechts een paar dollar om in cryptocurrency te investeren. De meeste crypto-uitwisselingen hebben bijvoorbeeld een minimale transactie van €5 of €10. Andere crypto-handelsapps hebben mogelijk een minimum dat zelfs nog lager is.
Het is echter belangrijk om te begrijpen dat sommige handelsplatforms een groot deel van uw investering als vergoeding in rekening brengen als u kleine hoeveelheden cryptocurrency verhandelt. Het is dus belangrijk om op zoek te gaan naar een makelaar of beurs die uw kosten tot een minimum beperkt. Veel zogenaamde ‘gratis’ makelaars integreren zelfs kosten – spread mark-ups genoemd – in de prijs die u voor uw cryptocurrency betaalt.
Hoe werkt een blockchain?
Cryptocurrency is gebaseerd op blockchain-technologie. Blockchain is een soort database die elke invoer daarin registreert en van een tijdstempel voorziet. De beste manier om aan een blockchain te denken is als een lopende ontvangst van transacties. Wanneer een blockchain-database cryptocurrency aanstuurt, registreert en verifieert deze transacties in de valuta, waarbij de bewegingen van de valuta worden geverifieerd en wie de eigenaar is.
Veel crypto-blockchain-databases worden beheerd met gedecentraliseerde computernetwerken. Dat wil zeggen dat veel redundante computers de database beheren en de transacties controleren en opnieuw controleren om er zeker van te zijn dat ze accuraat zijn. Als er een discrepantie is, moeten de netwerkcomputers dit oplossen.
Hoe mineer je cryptocurrency?
Sommige cryptocurrencies belonen degenen die de transacties in de blockchain-database verifiëren in een proces dat mining wordt genoemd. Mijnwerkers die betrokken zijn bij Bitcoin lossen bijvoorbeeld zeer complexe wiskundige problemen op als onderdeel van het verificatieproces. Als ze succesvol zijn, ontvangen mijnwerkers een vooraf bepaalde beloning in Bitcoins.
Om Bitcoins te minen hebben mijnwerkers krachtige verwerkingseenheden nodig die enorme hoeveelheden energie verbruiken. Veel mijnwerkers exploiteren gigantische kamers vol met dergelijke mijnbouwinstallaties om deze beloningen te verkrijgen. Vanaf maart 2024 verbrandde het Bitcoin-systeem net zoveel energie per jaar als het land Maleisië.
Hoe kan ik in Bitcoin investeren?
Als u in Bitcoin wilt investeren, kunt u dit op verschillende manieren doen en kunt u met een aantal bedrijven samenwerken, waaronder:
- Crypto-uitwisselingen: Beurzen hebben een van de grootste keuze aan cryptocurrencies, en zijn doorgaans het meest concurrerend op het gebied van prijs. Topspelers zijn onder meer Coinbase, Kraken en Binance, maar er zijn letterlijk tientallen anderen.
- Traditionele makelaars: Bij veel traditionele makelaars kun je naast aandelen en andere financiële activa ook in Bitcoin handelen, hoewel ze een relatief beperkte selectie aan andere cryptocurrencies hebben. Sommige van de beste online makelaars voor beginners laten gebruikers in crypto handelen, waaronder Interactive Brokers en Robinhood.
- Financiële apps: Met veel financiële apps kun je nu Bitcoin en een paar andere crypto’s verhandelen. Topspelers hier zijn onder meer Robinhood en Webull, maar ook betalingsapps zoals PayPal, Venmo en Cash App.
Als u Bitcoin wilt kopen, let dan vooral op de kosten die u betaalt. Hier zijn nog andere belangrijke dingen waar u op moet letten als u Bitcoin koopt.
Wat zijn altcoins?
Een altcoin is een alternatief voor Bitcoin. Vele jaren geleden gebruikten handelaren de term pejoratief. Omdat Bitcoin de grootste en meest populaire cryptocurrency was, werd al het andere in relatie daarmee gedefinieerd. Dus wat geen Bitcoin was, werd op één hoop gegooid in een allesomvattende categorie die altcoins wordt genoemd.
Hoewel Bitcoin qua marktkapitalisatie nog steeds veruit de grootste cryptocurrency is, is het niet langer het enige spel in de stad. Andere altcoins zoals Ethereum en Solana zijn in populariteit gegroeid, waardoor de term altcoin enigszins achterhaald is. Nu er naar verluidt 15.000 of meer cryptocurrencies bestaan, is het minder logisch dan ooit om de industrie te definiëren als ‘Bitcoin en dan al het andere’.
Kortom
Cryptocurrency is een zeer speculatief deel van de markt en veel slimme beleggers hebben besloten hun geld ergens anders in te stoppen. Voor beginners die willen beginnen met handelen in crypto, is het beste advies echter om klein te beginnen en alleen geld te gebruiken dat je kunt missen.
— Bankrente Brian Bakker bijgedragen aan een update van dit verhaal.
Redactionele disclaimer: Alle beleggers wordt geadviseerd om hun eigen, onafhankelijke onderzoek naar beleggingsstrategieën uit te voeren voordat ze een beleggingsbeslissing nemen. Bovendien worden beleggers erop gewezen dat de prestaties van beleggingsproducten uit het verleden geen garantie bieden voor toekomstige koersstijgingen.