Volgens de Third-Quarter Market Mavens Survey van Bankrate verwachten aandelenmarktexperts dat de markt het komende jaar op koers zal gaan naar een stijging, ondanks een jaar van stijgende rentetarieven. Ze verwachten dat de markt de komende twaalf maanden met ongeveer 6,5 procent zal stijgen, te midden van de groeiende economische onzekerheid.
De respondenten van het onderzoek voorspellen dat de S&P 500-index zal stijgen naar een gemiddelde van 4.578, een stijging ten opzichte van 4.299,70 toen het onderzoek op 28 september werd afgesloten. Dit kwartaal is de twaalfde keer op rij dat professionals een stijgende markt voor het komende jaar voorspelden. Deze marktmeesters blijven de voorkeur geven aan Amerikaanse aandelen boven mondiale aandelen, maar deze keer geven ze de voorkeur aan waardeaandelen boven groeiaandelen.
“Net toen het erop leek dat de economie een harde landing zou moeten vermijden, zijn er onzekerheden en stijgende rentes ontstaan, waardoor beleggers onlangs een moeilijkere weg hebben gevonden”, zegt Mark Hamrick, senior economisch analist bij Bankrate. “De stijging van de aandelenkoersen ten opzichte van de dieptepunten van afgelopen oktober en de recente dalingen van de belangrijkste gemiddelden pleiten voor diversificatie en focus op de lange termijn.”
“Zoals economen ons vertellen, is de mogelijkheid van een recessie het komende jaar niet uitgesloten. Als er zich een krimp zou voordoen, zou dat nog een uitdaging zijn om mee om te gaan”, zegt hij.
Maar beleggers die zich richten op langere perioden mogen zich niet druk maken over de volatiliteit op de korte termijn.
“De meeste van onze marktexperts geven aan dat de rendementen op aandelen op de middellange termijn over het algemeen nominaal zouden moeten zijn, en stellen voor zich te concentreren op waardebedrijven en op Amerikaanse bedrijven”, zegt Hamrick.
Prognoses en analyse:
Dit artikel is er één uit een serie waarin de resultaten worden besproken van Bankrate’s Market Mavens-enquête over het derde kwartaal van 2023:
- Enquête: Ondanks de economische onzekerheid verwachten experts dat de aandelen het komende jaar met 6% zullen stijgen
- Enquête: Marktprofessionals zien de rente op tienjarige staatsobligaties het komende jaar dalen
- Enquête: Zullen het veranderende Fed-beleid en de verkiezingen van 2024 de aandelen helpen of schaden? Dit is wat topmarktanalisten zeggen
De aandelenkoersen zullen het komende jaar stijgen
Na een sterke eerste helft bracht de aandelenmarkt het derde kwartaal grotendeels in het slop door. De Federal Reserve is gestopt met dreigen nog harder op de economische rem van hogere rentetarieven te trappen, en voorspelt slechts één renteverhoging op de korte termijn. Centrale bankiers hebben beleggers echter verteld dat ze moeten verwachten dat de rente ‘langer hoger’ zal blijven. Dus hoewel ze vanaf hier misschien niet veel harder op de rem trappen, zullen ze hem nog een tijdje op zijn plaats houden.
Tegen deze achtergrond verwachten de respondenten van het onderzoek dat de S&P 500-index het komende jaar ongeveer 6,5 procent zal stijgen, onder het langetermijngemiddelde van de markt van 10 procent. Die procentuele winst komt overeen met 4.578 in de S&P 500-index. Slechts twee van de analisten verwachten dat de markt de komende vier kwartalen niet zal stijgen, terwijl de rest geen voorspelling doet of een stijging voorziet.
Veel beleggers blijven verdeeld over de vraag of de economie in een recessie terecht zal komen of erin zal slagen deze te vermijden en te genieten van een meer bescheiden ‘zachte landing’. Veel analisten in het Bankrate-onderzoek wezen op de stijgende obligatierente als een opmerkelijke tegenwind voor zowel aandelen als de reële economie.
“Stijgende rentetarieven zullen de aandelen schaden”, zegt Marilyn Cohen, CEO van Envision Capital. “Als de kapitaalkosten stijgen, kan dat de winsten van bedrijven die moeten lenen onder druk zetten. Bovendien zullen banken zo zorgvuldig en zo weinig mogelijk blijven lenen. Met andere woorden: op een gegeven moment zullen de obligatierentes de economische groei onderdrukken.”
“De stijging van de rentetarieven begint eindelijk door de economie te bewegen, zoals blijkt uit tragere vastgoedtransacties, een daling van het consumentenvertrouwen, enz.”, zegt Clark A. Kendall, CFA, AEP, CFP, president en CEO van Kendall Capital. “Maar de aandelenmarkt heeft de langzamere economische activiteit al verdisconteerd.”
Aandelen zouden in lijn met het vijfjaarsgemiddelde moeten presteren
Uit het Bankrate-onderzoek bleek dat deskundigen wat optimistischer zijn geworden over de rendementen over vijf jaar op de aandelenmarkt, vergeleken met het onderzoek over het tweede kwartaal. Een aanzienlijk percentage van de respondenten ging van het verwachten van een normaal rendement naar een bovengemiddeld rendement:
- 27 procent zei dat het rendement lager zal zijn dan het langetermijnrendement.
- 53 procent van de respondenten zei dat de rendementen de komende vijf jaar ongeveer hetzelfde zullen zijn als hun historisch gemiddelde.
- 20 procent zegt dat de rendementen boven het historisch gemiddelde zullen liggen.
Zoals u in de onderstaande grafiek kunt zien, vond de belangrijkste verschuiving plaats: van respondenten die een gemiddeld rendement verwachtten naar een bovennormaal rendement, hoewel de algehele verdeling nog steeds normale rendementen voor het komende half decennium suggereerde.
“Eén grote vraag is of het tijdperk van superlage rentetarieven voorbij is en of de rente een hoogtepunt zal bereiken”, zegt Hamrick. “Er zijn enorme implicaties op zowel macro- als microniveau, inclusief bedrijven, centrale banken, overheden en individuen.”
Een van degenen die lagere toekomstige rendementen verwachten is Michael K. Farr, CEO van Farr, Miller & Washington, die wijst op de huidige waarderingen en schuldenlast.
“De waarderingen zijn momenteel hoog, vooral als we ons aanpassen aan de rentetarieven”, zegt Farr. “We verwachten dat de rente het komende jaar lager zal normaliseren, maar de zware schuldenlast in een aantal sectoren zal de economische groei, de bedrijfswinsten en dus de koersstijging tegenhouden.”
Daarentegen verwacht Dec Mullarkey, algemeen directeur van SLC Management, een bovengemiddeld rendement dankzij innovatie. “Amerikaanse doorbraken op technologisch gebied zouden de productiviteit moeten blijven stimuleren”, zegt hij. “Ook zouden de uitgaven in verband met de Inflation Reduction Act meer kapitaal moeten aantrekken en de VS moeten helpen een leider te worden op het gebied van groene en duurzame oplossingen.”
Andere respondenten wezen op redelijke waarderingen en een eenvoudige terugkeer naar het gemiddelde als redenen om aan te nemen dat de markt de komende vijf jaar een gemiddeld rendement zal behalen.
“De waarderingen zijn momenteel redelijk, en dat zou wijzen op historisch gemiddelde rendementen”, zegt Sameer Samana, senior mondiale marktstrateeg bij het Wells Fargo Investment Institute.
“De rendementen op aandelen zullen de komende vijf jaar waarschijnlijk ongeveer hetzelfde zijn als hun historisch gemiddelde”, zegt Sonu Varghese, Ph.D., mondiaal macrostrateeg bij Carson Group. “Over langere perioden hebben aandelenmarktrendementen de neiging om te convergeren naar hun historische gemiddelde, ook al kan er in korte perioden veel variatie zijn.”
Amerikaanse aandelen zijn nog steeds the place to be, zeggen professionals
De respondenten uit het onderzoek gaven dit kwartaal opnieuw de voorkeur aan Amerikaanse aandelen boven hun internationale rivalen, en Amerikaanse aandelen waren een veel grotere favoriet dan het kwartaal ervoor:
- 60 procent van de respondenten geeft het komende jaar de voorkeur aan Amerikaanse aandelen.
- 27 procent geeft de voorkeur aan internationale aandelen.
- 13 procent zei dat de rendementen tussen de twee ongeveer hetzelfde zouden zijn.
In het eerdere onderzoek gaf slechts 42 procent van de respondenten de voorkeur aan Amerikaanse aandelen, terwijl 33 procent internationale aandelen gebruikte om beter te presteren en 25 procent zei dat de rendementen gelijk zouden zijn.
Veel marktwatchers haalden macro-economische zorgen aan in hun voorkeur voor Amerikaanse aandelen.
“De VS lopen voorop in de strijd tegen de inflatie en bevinden zich in een betere positie dan de meeste landen – dus onze bedrijven zullen beter presteren”, zegt Kim Forrest, chief investment officer en oprichter van Bokeh Capital Partners.
“Wij geloven dat de Amerikaanse economische groei relatief sterker zal zijn dan die van de rest van de wereld”, zegt Varghese. “Dit zou dus een impuls moeten geven aan de Amerikaanse aandelen. De relatief sterkere groei in de VS zal de dollar waarschijnlijk ook sterk houden, en een sterkere dollar heeft doorgaans de neiging tegenwind te veroorzaken voor internationale aandelen.”
Anderen wezen op macrokwesties en op de Amerikaanse economische dynamiek.
“Wij blijven de voorkeur geven aan de VS over een periode van twaalf maanden, waarbij de voorkeur uitgaat naar een eventuele renteverlaging (of meer) van de Fed en de aanhoudende opwinding over AI-groeimogelijkheden, aangedreven door innovatieve, in de VS gevestigde bedrijven in het licht van een langzamere mondiale groeiomgeving”, zegt Patrick J. O’Hare, hoofdmarktanalist van Briefing.com.
Maar ook andere analisten gaven op macro-economisch gebied de voorkeur aan mondiale bedrijven.
Robert A. Brusca, hoofdeconoom van Fact and Opinion Economics, verwacht dat “een ernstigere zwakte in de VS en een versoepeling door de Fed de dollar zullen laten dalen en de rendementen in vreemde valuta zullen verbeteren.”
Waardeaandelen hebben nu de voorkeur boven groei
Waardeaandelen zijn vaak de keuze van de professionals als de economie er in het algemeen moeilijker uitziet, en de professionals verwachten dat ze het komende jaar beter zullen presteren dan groeiaandelen, zo blijkt uit de Bankrate-enquête. Hier ziet u hoe de resultaten zich opstapelden:
- 60 procent van de respondenten geeft het komende jaar de voorkeur aan waardeaandelen boven groeiaandelen.
- 33 procent geeft de voorkeur aan groeiaandelen die beter presteren dan waarde.
- 7 procent denkt dat de rendementen ongeveer hetzelfde zullen zijn.
In de enquêtes over het eerste en het tweede kwartaal waren groeiaandelen de grootste favoriet onder de profs, maar waardeaandelen keerden terug met een beslissende ‘overwinning’ in de peiling van dit kwartaal.
“Nu de inflatie daalt en de verwachtingen van een harde landing afnemen, zouden groeiactiva volgend jaar goed moeten blijven presteren, maar waardeaandelen zouden beter moeten presteren”, zegt Mullarkey. “Met name mid- en small-capaandelen worden momenteel tegen lagere waarderingen verhandeld vergeleken met large-capaandelen en vergeleken met hun eigen geschiedenis. Nu de groei zich stabiliseert, zouden de winsten moeten aantrekken, wat mogelijkheden biedt voor grotere meervoudige expansie binnen waardeaandelen en met name small-caps.”
“Waarde is te goedkoop in verhouding tot de groei”, zegt Charles Lieberman, managing partner en chief investment officer van Advisors Capital Management. “En de rentetarieven zullen hoger zijn, wat eerder een tegenwind is voor de groei dan voor de waarde.”
Maar Hugh Johnson, hoofdeconoom van Hugh Johnson Economics, wijst op een herstel van de aandelenmarkten vanwege zijn optimisme dat de groei hier beter is: “Historisch gezien presteert de groei beter dan de waarde in de vroege stadia van een hernieuwde bullmarkt.”
En Forrest is ook optimistisch over groeiaandelen en merkt op: “Waarde werkt alleen als deze groeit – de voorkeur gaat altijd uit naar groeiende bedrijven.”
Methodologie
Bankrate’s onderzoek voor het derde kwartaal van 2023 onder aandelenmarktprofessionals werd van 21 tot 28 september uitgevoerd via een online enquête. Enquêteverzoeken werden per e-mail verzonden naar potentiële respondenten in het hele land, en de reacties werden vrijwillig ingediend via een website. De antwoorden waren: Sameer Samana, senior mondiale marktstrateeg, Wells Fargo Investment Institute; Hugh Johnson, hoofdeconoom, Hugh Johnson Economics; Sonu Varghese, Ph.D., mondiaal macrostrateeg, Carson Group; Dec Mullarkey, algemeen directeur, SLC Management; Charles Lieberman, managing partner en chief investment officer, Advisors Capital Management; Marilyn Cohen, CEO van Envision Capital; Clark A. Kendall, CFA, AEP, CFP, president en CEO, Kendall Capital; Robert A. Brusca, hoofdeconoom Fact and Opinion Economics; Patrick J. O’Hare, hoofdmarktanalist, Briefing.com; Kenneth Chavis IV, CFP, senior vermogensadviseur, Versant Capital Management; Kim Forrest, chief investment officer/oprichter, Bokeh Capital Partners; Brad McMillan, hoofd investeringen, Commonwealth Financial Network; Michael K. Farr, CEO, Farr, Miller & Washington; Sam Stovall, hoofdinvesteringsstrateeg, CFRA Research; Chuck Carlson, CFA, CEO, Horizon Investment Services.
Redactionele disclaimer: Alle beleggers wordt geadviseerd om hun eigen, onafhankelijke onderzoek naar beleggingsstrategieën uit te voeren voordat ze een beleggingsbeslissing nemen. Bovendien worden beleggers erop gewezen dat de prestaties van beleggingsproducten uit het verleden geen garantie bieden voor toekomstige koersstijgingen.