Onze schrijvers en redacteuren gebruikten een intern platform voor het genereren van natuurlijke taal om te helpen bij delen van dit artikel, waardoor ze zich konden concentreren op het toevoegen van informatie die bijzonder nuttig is. Het artikel is vóór publicatie door onze redactie beoordeeld, op feiten gecontroleerd en geredigeerd.
Obligatie-ETF’s zijn een welkome aanvulling op het scala aan fondsen waarover beleggers beschikken bij het opbouwen van een portefeuille. Deze op de beurs verhandelde fondsen brengen veel voordelen met zich mee, en hoewel ze veel pijnpunten voor beleggers oplossen, zijn ze ook niet zonder nadelen.
Dit is wat u moet weten over de voor- en nadelen van obligatie-ETF’s.
Wat is een obligatie-ETF?
Een obligatie-ETF is een op de beurs verhandeld fonds dat een portefeuille obligaties bezit. Normaal gesproken volgt een ETF een specifieke index van effecten, zoals obligaties, waardoor het een passief beheerde belegging wordt, in plaats van te proberen een obligatieportefeuille actief te beheren om een referentie-index te verslaan.
Obligatie-ETF’s kunnen in allerlei vormen voorkomen, waaronder fondsen die de totale markt willen vertegenwoordigen, maar ook fondsen die de obligatiemarkt in specifieke delen opsplitsen, bijvoorbeeld obligaties van beleggingskwaliteit of kortlopende obligaties.
Obligatie-ETF’s worden net als aandelen op de beurs verhandeld, wat betekent dat u ze kunt verhandelen wanneer de markt open is. Obligatie-ETF’s zijn, in tegenstelling tot veel individuele obligaties, zeer liquide en helpen uw kosten te verlagen.
De voor- en nadelen van obligatie-ETF’s
Voordelen van obligatie-ETF’s
- Gemakkelijker te beheren. Een obligatie-ETF keert de rente uit die hij ontvangt op de obligaties in zijn portefeuille. Een obligatie-ETF kan dus een goede manier zijn om een inkomstenstroom op te zetten zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over de looptijd en aflossing van individuele obligaties.
- Maandelijkse dividenden. Enkele van de meest populaire obligatie-ETF’s keren maandelijks dividend uit, waardoor beleggers op korte termijn regelmatige inkomsten krijgen. Dit betekent dat beleggers een maandelijks budget kunnen berekenen op basis van de reguliere uitbetalingen van obligatie-ETF’s.
- Onmiddellijke diversificatie. Een obligatie-ETF kan u onmiddellijke diversificatie bieden, zowel binnen uw portefeuille als binnen het obligatiegedeelte van uw portefeuille. Als u bijvoorbeeld een obligatie-ETF aan uw portefeuille toevoegt, zullen uw rendementen doorgaans veerkrachtiger en stabieler zijn dan wanneer u een portefeuille zou hebben die alleen uit aandelen bestaat. Diversificatie leidt doorgaans tot een lager risico.
- Gerichte blootstelling aan obligaties. Zelfs binnen het obligatiegedeelte van uw portefeuille kunt u verschillende soorten obligatie-ETF’s hebben, zoals een kortetermijnobligatiefonds, een middellangetermijnfonds en een langetermijnfonds. Ze zullen allemaal anders reageren op veranderingen in de rentetarieven, en creëren over het algemeen een minder volatiele portefeuille als ze worden toegevoegd aan een portefeuille met veel aandelen. Dat is waardevol voor beleggers, omdat ze precies het marktsegment kunnen selecteren dat ze willen bezitten. Wilt u alleen een stukje investment-grade obligaties met een middellange looptijd of een hele reeks hoogrentende obligaties? Controleer en controleer.
- Het is niet nodig om individuele obligaties te analyseren. In plaats van een verscheidenheid aan individuele obligaties te moeten onderzoeken, kunnen beleggers de soorten obligaties selecteren die ze in hun portefeuille willen hebben en vervolgens ‘plug and play’ gebruiken met behulp van de ETF die ze willen. Dat maakt obligatie-ETF’s ook tot een ideale oplossing voor financiële adviseurs, waaronder robo-adviseurs, die de gediversifieerde portefeuille van een klant moeten aanvullen met het juiste risico- en rendementsniveau.
- Goedkoper dan rechtstreeks obligaties kopen. Over het algemeen is de obligatiemarkt niet zo liquide als de aandelenmarkt, met vaak veel grotere bied-laatspreads die beleggers echt geld kosten. Door een obligatie-ETF te kopen, maakt u gebruik van het vermogen van het fondsbedrijf om betere prijzen te krijgen voor zijn obligatie-aankopen, waardoor uw eigen kosten met de obligatie-ETF worden verlaagd.
- Je hebt niet zoveel geld nodig. Als u een obligatie-ETF koopt, kost het de prijs van een aandeel om erin te komen (of zelfs minder als u een makelaar gebruikt die fractionele aandelen toestaat.) En dat is veel gunstiger dan het typische minimum van $ 1.000 of zo. een individuele obligatie kopen.
- Toegankelijker. Een ander geweldig aspect van obligatie-ETF’s is dat ze beleggen in obligaties daadwerkelijk toegankelijker maken voor individuele beleggers. De obligatiemarkt kan enigszins ondoorzichtig zijn in vergelijking met de aandelenmarkt, met een gebrek aan liquiditeit. Obligatie-ETF’s worden daarentegen als aandelen op de aandelenmarkt verhandeld en bieden beleggers de mogelijkheid om vrij gemakkelijk in en uit een positie te stappen. Het lijkt misschien niet zo, maar liquiditeit kan voor individuele beleggers het grootste voordeel van een obligatie-ETF zijn.
- Belastingefficiëntie. De ETF-structuur is fiscaal efficiënt en geeft over het algemeen weinig of geen vermogenswinst door aan beleggers, een belangrijk voordeel ten opzichte van beleggingsfondsen.
Nadelen van obligatie-ETF’s
- De kostenratio’s kunnen relatief hoog zijn. Als er een gebied is waarop obligatie-ETF’s nadelen hebben, zou dat kunnen liggen in de kostenratio’s: de vergoedingen die beleggers betalen aan de beheerder om het fonds te beheren. De kosten van een obligatiefonds kunnen een aanzienlijk deel van de rente opslorpen die door de beleggingen wordt gegenereerd, waardoor een klein rendement in een minuscuul rendement verandert.
- Potentieel laag rendement. Een ander potentieel nadeel van obligatie-ETF’s heeft er minder mee te maken dan met de rentetarieven, die de afgelopen tien jaar bijzonder laag zijn geweest, hoewel ze in 2023 en 2023 zijn gestegen. Als u een obligatie-ETF koopt – waar de obligaties gewoonlijk worden geselecteerd door passief een index te weerspiegelen – de rendementen zullen waarschijnlijk de bredere markt weerspiegelen. U kunt echter wat extra sap krijgen van een actief beheerd beleggingsfonds, maar u zult waarschijnlijk een hogere kostenratio moeten betalen om erin te kunnen stappen. Die hogere kosten kunnen echter de moeite waard zijn, in termen van hogere rendementen.
- Geen garanties van opdrachtgever. Wanneer u in de markt belegt, zijn er geen garanties op uw hoofdsom. Als de rente zich tegen u keert, kan het verkeerde soort obligatiefonds veel dalen. Langetermijnfondsen zullen bijvoorbeeld meer schade ondervinden van stijgende rentetarieven dan kortetermijnfondsen. Als u moet verkopen terwijl de obligatie-ETF in waarde daalt, zal niemand u terugbetalen voor de daling. Soms kan een CD dus een betere optie zijn voor bepaalde spaarders, omdat de hoofdsom ervan door de FDIC gegarandeerd is tegen verlies tot een limiet van $250.000 per persoon, per rekeningtype bij elke bank.
Impact van rentetarieven op obligatie-ETF’s
Obligatie-ETF’s worden beïnvloed door veranderende rentetarieven, vanwege de impact op de obligaties in hun onderliggende portefeuilles. Wanneer de rente daalt, stijgen de obligatieprijzen, en wanneer de rente stijgt, dalen de obligatieprijzen.
Zowel langetermijn- als kortlopende obligaties worden beïnvloed door renteveranderingen, maar langetermijnobligaties hebben een grotere impact. Stijgende rentetarieven zijn een van de manieren waarop u geld kunt verliezen door in obligaties te beleggen.
Hoe een ETF te kopen
ETF’s zijn tegenwoordig enorm gemakkelijk te kopen voor beleggers, en ze worden net als gewone aandelen op de aandelenmarkt verhandeld. U kunt er koop- en verkooporders op plaatsen, precies zoals u dat voor een aandeel zou doen, en ze zijn beschikbaar voor handel op elke dag dat de markt open is, waardoor ze liquide zijn.
Sterker nog, beleggers kunnen tegenwoordig provisievrij handelen bij vrijwel elke grote online broker, zodat het u niet eens extra geld kost om in een obligatie-ETF te stappen.
De beste online brokers kunnen u helpen snel, eenvoudig en zonder extra kosten obligatie-ETF’s te kopen en verkopen.
Hoe duur zijn obligatie-ETF’s?
Net als andere ETF’s rekenen obligatie-ETF’s een kostenratio om de kosten van het runnen van het fonds te dekken en winst te genereren. Het goede nieuws voor beleggers is dat deze vergoedingen voor beleggers al een tijdje de goede kant op gaan (lager).
In 2023 bedroeg de naar activa gewogen gemiddelde kostenratio voor een indexobligatie-ETF 0,11 procent, of ongeveer $11 per $10.000 geïnvesteerd, volgens het Investment Company Institute (ICI) 2023 Investment Company Fact Book, een compendium over de sector. Dat is minder dan 0,26 procent in 2010.
Als u op zoek bent naar een obligatie-ETF, zoek dan naar fondsen met lagere kostenratio’s, zodat u een groter deel van het rendement van uw fonds in uw eigen zak steekt in plaats van in die van het fondsbedrijf.
Soorten obligatie-ETF’s
ETF’s voor kortetermijnobligaties
Dit type obligatie-ETF bevat kortlopende obligaties, vaak obligaties die binnen een paar jaar aflopen. Deze obligaties bewegen niet veel als reactie op veranderingen in de rentetarieven, waardoor ze een lager risico vormen.
ETF’s voor obligaties met een middellange looptijd
Dit soort obligatie-ETF bevat obligaties met een middellange looptijd, doorgaans obligaties met een looptijd tussen een paar jaar en ongeveer tien jaar. Deze ETF betaalt doorgaans meer dan ETF’s op korte termijnobligaties en kan behoorlijk bewegen als reactie op veranderingen in de rente.
ETF’s voor langetermijnobligaties
Dit type obligatie-ETF houdt langlopende obligaties aan, vaak met looptijden van 10 jaar tot 30 jaar of langer. Vanwege hun langere looptijd betalen deze obligaties doorgaans een hogere rente dan obligaties met een kortere looptijd. Dit soort obligaties reageert zeer goed op veranderingen in de rentetarieven; ze gaan omhoog als de rente daalt en dalen als de rente stijgt.
Totale obligatiemarkt-ETF’s
Deze obligatie-ETF geeft beleggers blootstelling aan obligaties over het hele spectrum van looptijden: kort, middellang en lang. Het biedt een brede, gediversifieerde blootstelling aan obligaties zonder al te zwaar in de ene of de andere richting te worden gewogen.
ETF’s voor obligaties van beleggingskwaliteit
Dit soort obligatie-ETF belegt uitsluitend in obligaties met een hoge rating, wat betekent dat het doorgaans veiliger is. Vanwege de waargenomen veiligheid van deze obligaties betaalt deze obligatie-ETF over het algemeen minder dan ETF’s met obligaties van lagere kwaliteit, zoals hoogrentende obligaties.
Hoogrentende obligatie-ETF’s
Deze obligatie-ETF belegt in hoogrentende obligaties, ook wel junk bonds genoemd. De kwaliteit van de obligaties in dit soort ETF’s varieert van redelijk tot potentieel verschrikkelijk, afhankelijk van de emittent. Vanwege het waargenomen risico van zijn obligaties betaalt deze ETF doorgaans een hoger rendement dan ETF’s van beleggingskwaliteit.
ETF’s voor gemeentelijke obligaties
ETF’s voor gemeentelijke obligaties bevatten effecten, doorgaans obligaties met belastingvoordeel, uitgegeven door staten en steden. U vermijdt federale belastingen op deze ETF’s, maar u ontkomt alleen aan staatsbelastingen op deze ETF als deze uitsluitend belegt in een staat waar u belasting betaalt.
Obligatie-ETF’s versus obligatiefondsen: wat is het verschil?
Obligatie-ETF’s verschillen enigszins van obligatiebeleggingsfondsen, maar ze bereiken veel vergelijkbare dingen. Beide bieden een gediversifieerde blootstelling aan obligaties, en het kan zijn dat u slechts een specifiek marktsegment kunt kopen. Ze hebben ook de neiging om over het algemeen lage kosten in rekening te brengen. Hier zijn een paar belangrijke verschillen:
- Indexobligatie-beleggingsfondsen zijn gemiddeld goedkoper dan obligatie-ETF’s. Indexobligatiefondsen rekenden volgens de ICI in 2023 een naar activa gewogen gemiddelde van 0,05 procent, lager dan de vergelijkbare obligatie-ETF van 0,11 procent.
- Actief beheerde obligatiefondsen zijn echter duurder dan obligatie-ETF’s, die doorgaans passief worden beheerd. Actief beheerde obligatiefondsen bedroegen in 2023 gemiddeld 0,44 procent, aldus de ICI. Maar misschien krijgt u voor die hogere vergoeding wat extra sap in de vorm van een hoger rendement.
- Beleggingsfondsen zijn over het algemeen minder fiscaal efficiënt dan ETF’s. Beleggingsfondsen kunnen aan het eind van het jaar kapitaalwinstuitkeringen uitbetalen, waardoor een vermogenswinstbelasting ontstaat, zelfs als u het fonds niet heeft verkocht.
- ETF’s worden overdag verhandeld, terwijl beleggingsfondsen dat niet doen. ETF’s worden overdag verhandeld als een normaal effect, terwijl beleggingsfondsen alleen in handen handelen als hun prijs na de handelsdag wordt verrekend. Dat betekent dat u precies weet welke prijs u voor uw ETF betaalt, terwijl u moet wachten om uw exacte prijs op het beleggingsfonds te zien.
- ETF’s hebben over het algemeen geen minimale beleggingsvereiste. U kunt aan de slag met een ETF voor de kosten van één aandeel, of vrijwel elk bedrag als uw makelaar u toestaat fractionele aandelen te kopen. Bij veel beleggingsfondsen moet u daarentegen een initiële investering van een paar duizend dollar doen.
Dit zijn enkele van de grootste verschillen tussen obligatie-ETF’s en obligatiefondsen, maar er bestaan ook andere verschillen tussen ETF’s en beleggingsfondsen.
Kortom
Obligatie-ETF’s kunnen beleggers veel waarde bieden, waardoor u snel een portefeuille kunt diversifiëren door slechts één of twee effecten te kopen. Maar beleggers moeten de nadelen, zoals een hoge kostenratio, tot een minimum beperken, wat flink in het rendement kan snijden als de rente laag is.