Miljoenen Amerikanen gebruiken beleggingsfondsen om hun beleggings- en pensioendoelen te bereiken, maar u weet misschien niet precies wat ze zijn of hoe u erin kunt gaan beleggen. Zoals veel financiële producten kunnen ze in het begin intimiderend zijn, maar beleggingsfondsen zijn met een beetje hulp vrij eenvoudig te begrijpen.
Wat is een beleggingsfonds?
Een beleggingsfonds is een verzameling geld die wordt ingezameld bij beleggers en vervolgens wordt belegd in effecten zoals aandelen of obligaties. Elk aandeel in het fonds vertegenwoordigt een proportioneel belang in de portefeuille van het fonds. Dus hoe meer aandelen u bezit, hoe groter uw belang in het fonds.
Als een fonds bijvoorbeeld 5 procent van zijn portefeuille in Apple en 2 procent in Tesla houdt, zal uw aandeel in het fonds dezelfde aandelen in dezelfde verhoudingen aanhouden.
Er zijn duizenden beleggingsfondsen waarmee u op verschillende manieren kunt beleggen. U kunt fondsen vinden die beleggen in een gediversifieerde groep grote bedrijven, kleine bedrijven, specifieke regio’s of zelfs bepaalde sectoren van de economie.
Wie moet in een beleggingsfonds beleggen?
Beleggingsfondsen kunnen voor veel verschillende mensen op verschillende momenten in hun beleggingsleven zinvol zijn. Maar het is belangrijk om te onthouden dat het niet om het beleggingsfonds zelf gaat, maar om wat er in het beleggingsfonds gaat, dat zal bepalen of de belegging voor u zinvol is.
Deze fondsen kunnen activa bevatten zoals obligaties, aandelen, grondstoffen of een combinatie van verschillende activaklassen. U zult uw onderzoek moeten doen voordat u in een fonds belegt en ervoor zorgen dat u het risico van de onderliggende activa van het fonds begrijpt.
Beleggingsfondsen zijn goede opties voor zowel beginners als meer ervaren beleggers. Beide soorten beleggers zullen profiteren van de diversificatievoordelen van beleggingsfondsen, en ervaren beleggers kunnen fondsen vinden die zich richten op specifieke gebieden waarvan zij denken dat ze klaar zijn voor groei.
Actieve versus passieve beleggingsfondsen
Een van de grootste verschillen tussen verschillende beleggingsfondsen is of ze een actieve of passieve beleggingsstrategie volgen. Het verschil bepaalt hoe het fonds belegt en kan uiteindelijk een grote impact hebben op het rendement dat u als belegger behaalt.
Actieve beleggingsfondsen
Actieve fondsen worden beheerd door professionele beleggers met als doel beter te presteren dan een marktindex, zoals de S&P 500-index. Voor een actief aandelenfonds zullen de fondsbeheerder en een team van analisten eraan werken om te bepalen welke aandelen ze moeten bezitten en in welke hoeveelheden om het beste rendement te behalen. Op dezelfde manier zullen actieve obligatiefondsen proberen de obligatie-indices te verslaan door middel van superieur management.
Maar het is niet zo eenvoudig als het klinkt, en actief beheerde fondsen slagen er vaak niet in om de prestaties te evenaren van de index die ze überhaupt proberen te verslaan. Bovendien brengen actieve fondsen hogere vergoedingen met zich mee (vaak rond de 1 procent van het fondsvermogen) voor professioneel beheer, zodat het rendement voor beleggers door dit soort kosten nog verder wordt verlaagd.
Passieve beleggingsfondsen
Passieve beleggingsfondsen worden beheerd om de prestaties van een marktindex te volgen. Ze hebben geen duur beleggingsteam nodig om de portefeuille te beheren, omdat ze niet proberen de beste presteerders te identificeren, ze proberen alleen de index te evenaren. Hierdoor kunnen passieve fondsen zeer lage kosten in rekening brengen en soms zelfs helemaal geen kosten, waardoor een groter deel van het rendement voor de beleggers in het fonds overblijft.
Passieve fondsen klinken misschien eenvoudig en zelfs een beetje saai, maar ze hebben over langere perioden consequent de strijd aangebonden met actief beheerde fondsen. Er zullen altijd een paar actieve fondsen zijn die op korte termijn beter presteren dan hun benchmark, maar slechts weinigen zullen dit op de lange termijn consistent doen.
Soorten beleggingsfondsen
Er zijn veel verschillende beleggingsfondsen beschikbaar en het kan verwarrend zijn om ze allemaal te navigeren. Laten we eens kijken naar enkele van de meer populaire soorten fondsen.
- Aandelenfondsen
- Deze fondsen beleggen in bedrijfsaandelen, maar kunnen ook verschillende strategieën van fonds tot fonds volgen. Sommige fondsen richten zich op bedrijven die dividenden uitkeren en een gevestigde waarde hebben, terwijl andere zich meer richten op groei en het potentieel voor koersstijging. Weer andere zijn gericht op specifieke industrieën, sectoren of regio’s.
- Obligatiefondsen
- Deze fondsen beleggen in verschillende vormen van schulden en hun risicoprofielen kunnen van fonds tot fonds sterk variëren. Sommigen zullen beleggen in relatief veilige obligaties uitgegeven door overheden, terwijl anderen beleggen in zogenaamde ‘junk’-obligaties die een hoger potentieel rendement bieden. Zorg ervoor dat u het prospectus leest voordat u belegt, zodat u zeker weet welke risico’s u loopt.
- Geldmarktfondsen
- Deze fondsen hebben doorgaans een laag risico en behalen een klein rendement boven dat van een normale spaarrekening. Geldmarktfondsen beleggen in kortetermijnschulden van hoge kwaliteit, uitgegeven door bedrijven en overheden.
- Indexfondsen
- Deze fondsen zijn de afgelopen jaren enorm in populariteit gestegen vanwege hun eenvoud en lage kostenstructuur. Indexfondsen volgen de prestaties van een index zoals de S&P 500 en kunnen de kosten doorgaans laag houden. Uit onderzoek is gebleken dat deze passieve aanpak in de meeste gevallen beter presteert dan actief beheer over langere perioden.
Hoe een beleggingsfonds te kiezen
Het kan intimiderend zijn om te kiezen in welk fonds u wilt beleggen als u naar alle verschillende opties kijkt. Het eerste dat u moet overwegen, is of de beleggingsdoelstellingen van een fonds in lijn zijn met uw financiële langetermijnplan. Voor beginnende beleggers die nog aan het begin van hun carrière staan, is beleggen in een goedkoop S&P 500-indexfonds waarschijnlijk een aantrekkelijke optie.
Voor meer ervaren beleggers of voor mensen die in een actief beheerd fonds willen beleggen, kan meer onderzoek nodig zijn. U wilt inzicht krijgen in de algemene aanpak en beleggingsfilosofie van een fonds en weten wie de portefeuillebeheerders zijn die namens u beleggingsbeslissingen zullen nemen.
Uiteindelijk zijn de prestaties van een fonds van belang voor u als belegger. Probeer dus inzicht te krijgen in de factoren achter de langetermijnprestaties van een fonds en of dit in de toekomst waarschijnlijk zo zal blijven.
U zult ook rekening willen houden met de kosten die gepaard gaan met het kopen van aandelen in een fonds. Houd er rekening mee dat als twee fondsen dezelfde beleggingsprestaties hebben, het fonds met de lagere kosten de beleggers beter af zal maken.
Hoe beleggingsfondsen te kopen
Beleggingsfondsen kunnen worden gekocht via online makelaars of via de fondsbeheerder zelf. Maar er zijn enkele verschillen tussen de manier waarop beleggingsfondsen handelen en de manier waarop een aandeel of ETF handelt.
- Prijzen: Beleggingsfondsen worden aan het einde van elke handelsdag geprijsd op basis van hun intrinsieke waarde, of NAV. De NAV wordt berekend door de waarde van de beleggingen van het fonds bij elkaar op te tellen, de kosten daarvan af te trekken en te delen door het aantal uitstaande aandelen. Wanneer u een aankoop doet, ontvangt u de volgende NAV. Als u dus een order plaatst nadat de markt is gesloten, ontvangt u de slot-NIW van de volgende dag als prijs.
- Minimale investering: De meeste beleggingsfondsen hebben een minimale inleg van een paar duizend dollar en u kunt ervoor kiezen om een bepaald bedrag in dollars van een fonds of een bepaald aantal aandelen te kopen.
Hoe beleggingsfondsen te verkopen
Beleggingsfondsen worden op dezelfde manier verkocht als hoe ze worden gekocht. Via een online broker of de beheerder van het fonds plaatst u een verkooporder en ontvangt u de eerstvolgende beschikbare NAV als uw prijs. Omdat beleggingsfondsen niet de hele dag door worden verhandeld, zoals aandelen of ETF’s, weet u pas tegen welke prijs u verkoopt als de transactie is afgerond.
Beleggingsfondsen brengen soms kosten in rekening voor het in korte tijd verkopen van het fonds, ook wel vergoedingen voor vroegtijdige aflossing genoemd, en zijn daarom niet ideaal voor kortetermijnhandel. Ze kunnen het beste worden gebruikt als vehikel voor langetermijninvesteringen en worden doorgaans op pensioenrekeningen bewaard of voor een ander langetermijndoel belegd. Als u voor de lange termijn belegt, hoeft u de prestaties van het fonds niet dagelijks of zelfs wekelijks te volgen. Driemaandelijks of een paar keer per jaar inchecken zou voldoende moeten zijn om er zeker van te zijn dat het fonds nog steeds in lijn is met uw doelstellingen.
Waarom zou u in een beleggingsfonds beleggen?
U kunt overwegen om in een beleggingsfonds te beleggen als de doelstelling van het fonds aansluit bij uw beleggingsbehoeften. Een fonds dat voornamelijk in aandelen belegt, zal niet geschikt zijn als je denkt het geld over een jaar nodig te hebben, terwijl een obligatiefonds waarschijnlijk niet de beste optie is als je op zoek bent naar een fonds dat je kan helpen. pensioendoelen op lange termijn in de verre toekomst te verwezenlijken.
Zorg ervoor dat u het prospectus van een fonds leest voordat u belegt, zodat u begrijpt hoe uw geld zal worden belegd en of dit zinvol is voor uw eigen financiële doelstellingen.
Hoe verdienen beleggingsfondsen u geld?
Beleggingsfondsen verdienen geld door namens u in effecten te beleggen. Het fonds kan slechts zo goed presteren als de onderliggende effecten die het aanhoudt. Inkomen en waardering zijn over het algemeen de twee manieren waarop u geld kunt verdienen met effecten.
Inkomsten komen in de vorm van rente- of dividenduitkeringen die vervolgens aan u als fondsbelegger worden doorgegeven. De waardering kan worden weerspiegeld in de intrinsieke waarde per aandeel van het fonds of kan worden uitgekeerd aan beleggers in de vorm van vermogenswinsten, minus eventuele verliezen.
Let op de kosten van beleggingsfondsen
Een van de belangrijkste dingen waar u op moet letten als u in beleggingsfondsen belegt, is de vergoeding die u betaalt. U kunt deze informatie vinden in het prospectus van het fonds, en hoewel dit misschien niet veel lijkt, lopen de kosten in de loop van de tijd behoorlijk op.
Fondsen kunnen vergoedingen in rekening brengen voor een aantal kosten die verband houden met de exploitatiekosten van het fonds. Beheervergoedingen betalen de beheerders en beleggingsadviseurs van het fonds, terwijl 12b-1 vergoedingen de kosten van marketing en verkoop van het fonds dekken. Andere uitgaven omvatten juridische, boekhoudkundige en diverse administratieve kosten.
U kunt ook zogenaamde load- en no-load-fondsen tegenkomen. Sommige fondsen brengen kosten of commissies in rekening en worden aan makelaars betaald op het moment dat aandelen in het fonds worden gekocht of verkocht. De commissies worden doorgaans berekend als een percentage van uw totale investering. Fondsen die deze commissie niet in rekening brengen, staan bekend als no-loadfondsen.
Slechts een jaarlijkse vergoeding van 1 procent kan uw rendement gedurende een decennialang beleggingsleven aanzienlijk aantasten en uw pensioenplannen in de war sturen. Hoewel niemand weet hoe goed een belegging kan presteren, kan iedereen er zeker van zijn hoeveel hij of zij aan kosten zal betalen. In veel gevallen kunt u hetzelfde soort fonds kopen, zoals een S&P 500-indexfonds, tegen veel lagere kosten.
Hoe worden beleggingsfondsen belast?
Belastingen kunnen ook worden beschouwd als vergoedingen die het uiteindelijke rendement dat u als belegger verdient, opslokken. Als u beleggingsfondsen bezit op een belastbare rekening, zoals een makelaarsrekening, bent u vermogenswinstbelasting verschuldigd als het fonds in waarde is gestegen vanaf de plaats waar u het op het moment van de verkoop heeft gekocht. Eén manier om dit te omzeilen is door het geld te bezitten op rekeningen met belastingvoordeel, zoals een traditionele of Roth IRA. Op die rekeningen mag uw geld belastingvrij groeien, zelfs als u het verkoopt. Uiteindelijk betaalt u belasting over opnames uit een traditionele IRA, maar opnames bij Roth IRA zijn belastingvrij tijdens uw pensionering.
Beleggingsfondsen versus ETF’s: hoe ze verschillen
Beleggingsfondsen en ETF’s hebben veel gemeen, maar er zijn enkele belangrijke verschillen. Dit zijn de belangrijkste waarmee u rekening moet houden.
- Minimale investeringen: Beleggingsfondsen hebben doorgaans een minimale belegging van een paar duizend dollar, terwijl ETF’s doorgaans geen beleggingsminimum hebben.
- Handel: ETF’s worden de hele dag verhandeld op beurzen die vergelijkbaar zijn met de manier waarop aandelen worden verhandeld, terwijl beleggingsfondsen slechts één keer per dag tegen hun slot-NIW kunnen worden gekocht en verkocht.
- Kostenratio’s: Hoewel dit afhangt van het type fonds waarin u belegt, zijn de kostenratio’s voor ETF’s doorgaans lager dan voor beleggingsfondsen. Een beleggingsfonds dat een index als de S&P 500 volgt, zal echter goedkoper zijn dan een ETF dat een zeer beperkte sector of regio volgt.
- Kosten: ETF’s brengen doorgaans geen kosten met zich mee die verder gaan dan de kostenratio’s van het fonds, terwijl beleggingsfondsen soms verkoopcommissies hebben die in rekening worden gebracht tijdens de aankoop of verkoop van het fonds. Zorg ervoor dat u alle kosten van het fonds begrijpt voordat u belegt.
Houd er rekening mee dat een beleggingsfonds of ETF zelf niet de belegging is, maar eerder het vehikel waarmee u in aandelen, obligaties of andere effecten kunt beleggen. Een fonds kan slechts zo goed zijn als de beleggingen die het bezit, dus zorg ervoor dat u begrijpt hoe een beleggingsfonds of ETF wordt belegd voordat u een aankoop doet.
Kortom
Beleggingsfondsen kunnen een uitstekende manier zijn om tegen een relatief kleine minimale investering in een gediversifieerde effectenportefeuille te beleggen. Zorg ervoor dat u het prospectus van een fonds leest voordat u belegt, zodat u de risico’s begrijpt. Overweeg om in indexfondsen te beleggen als een manier om uw kosten laag te houden, zodat een groter deel van het rendement in uw zak terechtkomt.