Elon Musk is beroemd geworden door het oprichten van enkele van de meest innovatieve technologiebedrijven ter wereld, waaronder de fabrikant van elektrische voertuigen Tesla en ruimtevaartbedrijf SpaceX. Tegenwoordig is Musk volgens Bloomberg de rijkste persoon ter wereld, grotendeels dankzij zijn belang van ongeveer 13 procent in Tesla, dat in februari 2024 ongeveer 74 miljard dollar waard was.
Maar de zakelijke praktijken van Musk zijn onconventioneel en soms controversieel. In 2023 stemde hij ermee in om socialemediabedrijf Twitter over te nemen in een deal van $ 44 miljard, voordat hij later probeerde zich terug te trekken uit de deal. Hij stemde er uiteindelijk mee in om de deal onder de oorspronkelijke voorwaarden te sluiten voordat een proces in Delaware zou beginnen.
Dit is wat u nog meer moet weten over Musk, inclusief hoe hij zijn start kreeg en zijn grootste investeringen vandaag de dag.
Belangrijke feiten over Elon Musk
- Geschatte nettowaarde van $ 200 miljard in februari 2024, waarmee hij volgens Bloomberg de rijkste persoon ter wereld is. Hij heeft ongeveer $5 miljard voorsprong op de man op de tweede plaats, Amazon-medeoprichter Jeff Bezos.
- Leidt vijf ondernemingen: Tesla, SpaceX, Twitter, Neuralink en The Boring Company.
- Geboren in Pretoria, Zuid-Afrika en kocht zijn eerste computer op 10-jarige leeftijd.
- Afgestudeerd aan de Universiteit van Pennsylvania met graden in natuurkunde en economie.
- In 2012 sloot Musk zich aan bij Warren Buffett’s Giving Pledge, waarin miljardairs worden gevraagd het grootste deel van hun vermogen aan goede doelen te besteden.
- Medeoprichter van online betalingssysteem PayPal, dat in 2002 voor 1,5 miljard dollar aan eBay werd verkocht.
- Heeft meegeholpen aan de lancering van The Boring Company, een tunnelproject dat hoopt de stedelijke congestie te verminderen en reizen met hoge snelheid over lange afstanden mogelijk te maken.
- CEO van Neuralink, dat werkt aan de ontwikkeling van interfaces waarmee het menselijk brein met computers kan worden verbonden.
- In 2018 overeengekomen om de beschuldigingen van effectenfraude te schikken die tegen hem waren ingediend door de Securities and Exchange Commission (SEC) nadat hij had getweet dat hij Tesla privé kon nemen voor $420 per aandeel en dat de financiering was verzekerd, wat volgens de SEC “een adequate basis ontbrak in feit.”
- Maakte in april 2023 een belang van 9 procent in Twitter bekend, voordat hij later die maand ermee instemde het hele bedrijf over te nemen in een deal van $ 44 miljard. Later probeerde hij zich terug te trekken uit de deal voordat hij zijn standpunt ongedaan maakte en de deal volgens de oorspronkelijke voorwaarden afrondde.
De topinvesteringen van Elon Musk
Elon Musk is betrokken geweest bij enkele toonaangevende technologiebedrijven, waarvan sommige tot de grootste bedrijven in de VS zijn uitgegroeid
Bedrijf | Waarde | Aantal werknemers |
---|---|---|
*Opmerking: Tesla- en PayPal-waarden gelden vanaf 6 februari 2024. SpaceX-waarde geldt vanaf december 2023, The Boring Company geldt vanaf oktober 2023 en Neuralink geldt vanaf november 2023. Bronnen: Yahoo Finance, Bloomberg, The Information en PitchBoek | ||
Tesla | $ 587 miljard | 140.473 |
RuimteX | $180 miljard | 13.000 |
Het saaie bedrijf | Ruim 7 miljard dollar | ~200 |
Neuralink | $3,5 miljard | <500 |
PayPal | $68 miljard | 29.900 |
PayPal/X.com
Nadat hij in 1999 Zip2, een softwarebedrijf dat was ontworpen om kranten te helpen bij het maken van online stadsgidsen, aan Compaq Computer had verkocht, gebruikte Musk de opbrengst om X.com op te richten. Later fuseerde hij de onderneming met geldoverdrachtbedrijf Confinity en zij combineerden om PayPal te creëren.
Toen PayPal in 2002 voor 1,5 miljard dollar aan eBay werd verkocht, leverde Musks belang van 11,7 procent hem na belastingen ongeveer 180 miljoen dollar op. De verkoop van PayPal creëerde aanzienlijke rijkdom voor de oprichters en vroege werknemers, die vervolgens nieuwe technologiebedrijven oprichtten en erin investeerden. De groep oprichters van PayPal, waaronder investeerder en politiek activist Peter Thiel en Affirm CEO Max Levchin, werd bekend als de ‘PayPal-maffia’.
Tesla
Tesla, opgericht in 2003, is uitgegroeid tot een leider in de productie van elektrische voertuigen. Musk kwam in 2004 bij Tesla als investeerder en werd voorzitter van de raad van bestuur, en werd uiteindelijk CEO in 2008. Tesla lanceerde zijn eerste auto in 2008, en zijn Model S, gelanceerd in 2012, werd door Consumer Reports uitgeroepen tot de beste auto in het algemeen. Tesla werd in de zomer van 2020 het meest waardevolle autobedrijf ter wereld en de marktwaarde bedroeg in de herfst van 2023 meer dan $ 1 biljoen, voordat hij in 2023 daalde. Het bedrijf had in februari 2024 een marktwaarde van ongeveer $ 587 miljard.
Musk bezit een belang van ongeveer 13 procent in Tesla en heeft aanzienlijke invloed bij het bedrijf, waarbij hij leiding geeft aan het productontwerp, de engineering en de wereldwijde productie van de EV’s, batterijen en zonne-energieproducten van het bedrijf.
In 2018 kwamen Musk en Tesla overeen om elk 20 miljoen dollar te betalen om de beschuldigingen van effectenfraude te schikken die door de SEC waren ingediend nadat Musk had getweet dat hij het bedrijf van de beurs kon halen voor 420 dollar per aandeel en dat de financiering was veiliggesteld, ondanks dat er geen adequate basis was voor de claim. Als onderdeel van de schikking werd Musk ook gedwongen om voor drie jaar af te treden als voorzitter van Tesla.
RuimteX
Musk is ook CEO en hoofdontwerper bij SpaceX, dat raketten en ruimtevaartuigen ontwikkelt voor missies naar de baan van de aarde en uiteindelijk, zegt het bedrijf, naar andere planeten. Musk gebruikte het grootste deel van het geld dat hij via PayPal verdiende om in 2002 SpaceX op te richten. Het bedrijf heeft contracten binnengehaald met NASA en de Amerikaanse luchtmacht om raketten te ontwerpen.
SpaceX is een particulier bedrijf, maar Musk had via een trust een belang van 42 procent in het bedrijf, volgens een door Bloomberg beoordeelde aanvraag uit 2023.
Neuralink
Neuralink ontwikkelt hersenmachine-interfaces met ultrahoge bandbreedte om menselijke hersenen met computers te verbinden, aldus de website van het bedrijf. Het bedrijf maakte bekend dat het in 2023 $205 miljoen had opgehaald bij een aantal durfkapitaalbedrijven en investeerders, waaronder Google.
Het bedrijf zegt dat het doel van Musk met Neuralink is om mensen met hersenletsel op de korte termijn te helpen en het risico dat kunstmatige intelligentie voor de mensheid met zich meebrengt op de lange termijn te verminderen. Het bedrijf is een van de kleinste waar Musk bij betrokken is en heeft minder dan 500 medewerkers.
In januari 2024 maakte Musk bekend dat de eerste mens een Neuralink-hersenimplantaat had gekregen en dat de patiënt goed herstelde.
Het saaie bedrijf
The Boring Company wil snelle, betaalbare tunneltechnologie combineren met een elektrisch openbaar vervoerssysteem in een poging de stedelijke congestie te verminderen en reizen met hoge snelheid over lange afstanden mogelijk te maken. Het bedrijf bouwde een tunnel van 1,85 mijl in Hawthorne, Californië voor onderzoek en ontwikkeling en bouwt momenteel Vegas Loop, een openbaar vervoerssysteem in het Las Vegas Convention Center.
Volgens een rapport van The Information werd het bedrijf na een aandelenverkoop van werknemers in oktober 2023 gewaardeerd op meer dan $ 7 miljard. Die waardering is hoger dan de waardering tijdens een financieringsronde in april 2023, toen het $675 miljoen ophaalde. De financiering voor 2023 werd geleid door Vy Capital en Sequoia Capital, twee toonaangevende durfkapitaalbedrijven.
DeepMind-technologieën
Kunstmatige intelligentiebedrijf DeepMind Technologies werd in 2010 opgericht met Musk als belangrijke investeerder. Het bedrijf heeft AI-systemen ontwikkeld die games beter spelen dan mensen. Musk waarschuwt al lang voor de gevaren van AI en het risico dat dit met zich meebrengt voor de beschaving.
Google nam DeepMind in 2014 over voor een gerapporteerd bedrag van $600 miljoen.
Zonnestad
SolarCity werd in 2006 opgericht door twee neven van Musk en financieel gesteund door Musk, die in de raad van bestuur van het bedrijf zat. Het bedrijf verkocht en installeerde zonne-energiesystemen en andere aanverwante producten aan residentiële, commerciële en industriële klanten.
Tesla stemde ermee in om SolarCity over te nemen in een deal van $ 2,6 miljard in 2016. Sommige critici typeerden de overname als een reddingsoperatie voor SolarCity, dat moeite had gehad om geld in te zamelen. Musk zei dat hij niet betrokken was bij de waardering van de overname en won later een aandeelhoudersrechtszaak met betrekking tot de deal.
Het nettovermogen van Elon Musk
Elon Musk heeft zijn nettowaarde vergroot door bedrijven op te richten en erin te investeren. Hij heeft de opbrengsten uit de verkoop van PayPal aan het begin van zijn carrière kunnen omzetten in nog grotere bedragen door het geld te herinvesteren in ondernemingen die enorm goed zijn uitgevallen.
Zijn huidige geschatte nettowaarde van 200 miljard dollar is enorm gegroeid sinds begin 2020, toen het volgens Bloomberg ongeveer 27,6 miljard dollar bedroeg. Sindsdien zijn de aandelen van Tesla meer dan verzesvoudigd en is Musks nettowaarde daarmee gestegen, waardoor hij de positie van rijkste persoon ter wereld heeft bereikt. Met zijn nettowaarde van 27,6 miljard dollar begin 2020 zou hij op nummer 57 staan op de huidige lijst van miljardairs.
Elon Musk en Twitter
In april 2023 maakte Musk een belang van 9 procent in socialemediabedrijf Twitter bekend, nadat hij jarenlang een actieve gebruiker was geweest met een grote aanhang. Uiteindelijk stemde hij ermee in het hele bedrijf over te nemen voordat hij later probeerde zich terug te trekken uit de deal. Hij stemde er uiteindelijk mee in om het bedrijf te kopen tegen de oorspronkelijke dealvoorwaarden. Hier is een tijdlijn van hoe de gebeurtenissen zich afspeelden:
- 4 april 2023: Musk maakte bekend dat hij een belang van 9 procent in Twitter heeft, waardoor de Twitter-aandelen enorm stijgen.
- 25 april 2023: Twitter accepteert het bod van Musk om het bedrijf over te nemen in een deal van $44 miljard, waarbij het bedrijf wordt gewaardeerd op $54,20 per aandeel.
- 8 juli 2023: Musk probeert de fusieovereenkomst met Twitter te beëindigen, omdat hij niet genoeg informatie heeft ontvangen om te begrijpen hoeveel nepaccounts er op het platform bestaan.
- 12 juli 2023: Twitter spant een rechtszaak aan tegen Musk, in een poging hem te dwingen de fusieovereenkomst na te komen. Het bedrijf zei dat het “er alles aan deed” om de door hem gevraagde informatie te verstrekken.
- 19 juli 2023: De rechter in Delaware willigt het verzoek van Twitter in om de rechtszaak te bespoedigen, waarbij in oktober een proces van vijf dagen begint.
- 4 augustus 2023: In een tegenzaak beschuldigt Musk Twitter van fraude, waarbij hij zegt dat het bedrijf de belangrijkste gebruikersstatistieken verkeerd heeft weergegeven voordat hij ermee instemde het bedrijf over te nemen.
- 6 augustus 2023: Musk daagt Twitter-CEO Parag Agrawal uit voor een publiek debat over het percentage Twitter-gebruikers dat nep- of spamaccounts heeft.
- 4 oktober 2023: Musk stemt ermee in om Twitter te kopen tegen de oorspronkelijke dealprijs van $ 54,20/aandeel, weken voordat een proefperiode in Delaware zou beginnen.
- 6 oktober 2023: De rechter in Delaware stelt Musk en Twitter een deadline van 28 oktober om de deal af te ronden.
- 28 oktober 2023: Musk voltooit de deal voor Twitter en ontslaat onmiddellijk zijn topmanagers, inclusief de CEO en CFO.
- 12 mei 2023: Musk maakt bekend dat hij Linda Yaccarino, directeur van NBCUniversal, heeft ingehuurd als de nieuwe CEO van Twitter.
- 5 juni 2023: De New York Times meldt dat de advertentieverkoop op Twitter tussen 1 april en de eerste week van mei met 59 procent is gedaald, vergeleken met dezelfde periode in 2023.
- 24 juli 2023: Musk onthulde een nieuw X-logo en zei dat het de blauwe vogel van Twitter zou vervangen, waardoor het bedrijf mogelijk de financiële dienstverlening zou betreden.
Elon Musk en cryptocurrency
Musk is via zijn tweets ook een frequente commentator en voorstander van cryptocurrencies. In februari 2023 kondigde Tesla aan dat het voor 1,5 miljard dollar aan Bitcoin had gekocht en van plan was de munt te accepteren als betaling voor zijn producten en diensten. Een paar maanden later verscheen Musk op Saturday Night Live, waar hij de cryptocurrency Dogecoin een ‘drukte’ noemde. De munt daalde met 30 procent na de opmerkingen van Musk en is sindsdien nog verder gedaald.
Tesla stopte al een paar maanden nadat het begon met het accepteren van Bitcoin als betaling vanwege milieuoverwegingen. Musk zei in juli 2023 dat Tesla “hoogstwaarschijnlijk” Bitcoin weer zou accepteren zodra het milieuvriendelijker wordt.
In juli 2023 zei Tesla dat het ongeveer 75 procent van zijn Bitcoin-bezit had omgezet in fiatgeld, ondanks het feit dat het een jaar eerder het langetermijnpotentieel van Bitcoin had aangeprezen.
Beleggingsadvies van Elon Musk
- Investeer in fysieke dingen: Musk schreef in maart 2023 in een tweet dat “het over het algemeen beter is om fysieke dingen te bezitten, zoals een huis of aandelen in bedrijven waarvan je denkt dat ze goede producten maken, dan dollars als de inflatie hoog is.” Hij voegde eraan toe dat hij zijn cryptocurrency-bezit, zoals Bitcoin, Ethereum of Dogecoin, niet zou verkopen.
- Diversificatie: “Koop aandelen in verschillende bedrijven die producten en diensten maken waar *jij* in gelooft”, schreef Musk in 2023 aan zijn volgers. Door investeerders voor te stellen meerdere bedrijven te kiezen, pleit Musk voor een gediversifieerde aanpak, wat betekent dat je niet ten onder gaat als een of twee van uw beleggingen presteren slecht.
- Blijf kalm: Musk suggereert dat de enige reden om een investering te verkopen is als de producten en diensten van een bedrijf verslechteren. “Raak niet in paniek als de markt dat doet”, zegt hij.